Berliinistä vahvat taustatiedot energiakriisiin ja turvallisuuteen

7.11.2022

Politiikan toimittajien perinteinen syysmatka suuntautui tänä vuonna Berliiniin.

Syitä matkalle Saksaan oli useita: energiakriisi, polttavat EU-aiheet, Uniperin lipeäminen Fortumilta takaisin saksalaisiin käsiin ja puolustuspolitiikan suuri murros.

Neljän päivän aikana tapasimme muun muassa avainvirkamiehiä kolmesta keskeisestä ministeriöstä sekä Suomen suurlähettilään. Vain muutama kuukausi ennen talven tuloa olivat mielialat Saksassa luottavaiset. Paljon keskustelua herättäneet muutamat ydinvoimalat olivat saaneet lyhyen jatkoajan ja maassa luotettiin voimakkaasti muun muassa tuulivoiman, uuden lng-terminaalin ja täyttyneiden kaasuvarastojen riittävyyteen. 

Tulevien talvien energiatilanne jätti kuitenkin kysymyksiä. Nykyiselle liikennevalohallitukselle esimerkiksi ydinvoiman jatkoaika on erittäin vaikea asia, koska ydinjätteisiin ja turvallisuuteen liittyy avoimia kysymyksiä.


Euroopalla on edessään epävarma talvi, mutta halu Ukrainan auttamiseen on vahva. Tämä kävi ilmi myös Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa, johon osallistuimme. Liittokansleri Olaf Scholz valmisteli sukupolvien mittaiseen työhön, joka kansainvälisellä yhteisöllä olisi edessään Ukrainan saamiseksi takaisin jaloilleen. Hänen rinnallaan Ukrainan pääministeri Denys Šmyhal, mutta myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhuivat vahvasti Ukrainan EU-jäsenyyden etenemisen puolesta.

Kiinnostavaa antia olivat myös keskustelut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Tuki Saksasta on vahva, mutta valistunutta arviota siitä, milloin Turkki luopuu vastustuksestaan ja hyväksyy Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ei kuulunut saksalaisillakaan olevan. Saksa käy parasta aikaa itse läpi identiteetin murrosta, koska sen odotetaan olevan vahvempi turvallisuuden tuottaja Euroopassa.

Kiitos kaikille matkalaisille viisaista kysymyksistä, keskustelusta – ja koska Politiikan toimittajien matkalla oltiin – tarkasta historian tuntemuksesta, joka tuli esiin, kun kävelimme pitkin Berliinin katuja.


Anniina Luotonen