Eduskunnan vierailijalistat ovat osa eduskunnan avoimuutta

23.9.2022

Eduskunnan täysistuntosali. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Eduskunta tiedotti syyskuun alussa, että se ryhtyy poistamaan tiedot eduskunnassa vierailleista henkilöistä heti heidän poistuttuaan eduskunnan alueelta. Turvallisuusosasto perustelee päätöstä sillä, ettei sillä ole tarvetta tiedoille vierailun päätyttyä.

Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että eduskunta ei enää anna toimittajille tietoa siitä, ketkä ovat vierailleet eduskunnassa.

Politiikan toimittajien hallitus vaatii, että eduskunta harkitsee päätöstä uudelleen. Vierailijatiedoista käy ilmi, ketä kansanedustajat kuulevat valmistellessaan lainsäädäntöä. Keskeinen osa suomalaista demokratiaa on eduskunnan päätöksenteon avoimuus. Sen osa on tieto siitä, ketkä ovat vierailleet talossa esimerkiksi tarkoituksenaan vaikuttaa valmisteilla olevaan lainsäädäntöön.

Tähän asti tiedot on saanut jokaiselta päivältä erikseen niitä pyytämällä. Eduskunta ei ole ottanut vastaan pyyntöä esimerkiksi viikoksi kerrallaan, vaan tietoja on pitänyt pyytää joka päivä erikseen. Käytäntöön siirryttiin vuonna 2017 kansliatoimikunnan päätöksellä, mitä ennen tietoja säilytettiin talossa pidempään.

On valitettavaa, että eduskunta heikentää nyt entisestään vaikuttamisen läpinäkyvyyttä. Erityisen valitettavaa tämä on siksi, että parhaillaan eduskunnan käsittelyssä olevan avoimuusrekisterin on tarkoitus tulla voimaan vasta vuonna 2024.


Politiikan toimittajat ry

Hallituksen puheenjohtaja Anniina Luotonen

Politiikan toimittajien yhdistys on politiikkaa päätyönään seuraavien toimittajien yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on edistää politiikan toimittajien työn edellytyksiä, arvostusta ja tiedonsaantia.