Työryhmän neuvottelut paikallisesta sopimisesta jumittavat – Häkämiehen mukaan tarvitaan poliittinen ratkaisu

3.2.2021

Politiikan toimittajat tapasi tänään 3.2. EK:n aloitteesta järjestetyssä keskustelussa etäyhteyksillä EK:n johtoa. Paikallinen sopiminen nousi yhdeksi keskeiseksi teemaksi tapaamisen haastatteluosiossa.

Paikallisen sopimisen edistäminen on tällä hetkellä työryhmässä, jossa istuvat muun muassa työmarkkinakeskusjärjestöjen edustajat. Sen on määrä antaa ratkaisunsa 1.3. hallituksen työllisyyden edistämisen ministerityöryhmälle. Hallitus ei saanut aiemmin syksyn budjettiriihessä asiaa ratkaistua.

EK ajaa paikallisen sopimisen mahdollisuuksen lisäämistä myös lainsäädäntöteitse.

Työnantaja- ja työntekijäosapuolen ei uskota löytävän työryhmässä yhteisymmärrystä. Tämä sanottiin EK:sta suoraan:

– Epäilen, että työryhmään jäävät nämä näkemyserot olemaan ja hallituksen täytyy se poliittinen ratkaisu tehdä näiden kahden päävaihtoehdon välillä eli edetäänkö lakitietä vai ei, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ennakoi tänään.

– Mutta emme me nyt niin kauan, kun tässä on päiviä jäljellä, heitetä hanskoja tiskiin, EK:n työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala veti hieman takaisin.

EK luonnollisesti ajaa paikallista sopimista myös työehtosopimusten kautta.

Hallitusohjelman mukaan hallituksen tavoitteena on lisätä paikallista sopimista "osapuolten keskinäiseen luottamukseen perustuen" ja niin että sitä edistetään työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän kautta.

EK:n puolesta tapaamisessa puheenvuoron käytti Häkämiehen ja Oksalan lisäksi kauppapolitiikan johtaja Hanna Laurén. Mukana oli myös viestintä- ja vastuullisjohtaja Mari Haavisto.

Politiikan toimittaja ry:n jäseniä tapaamiseen osallistui kymmenkunta puheenjohtaja Olli Wariksen johdolla.

Paikallinen sopiminen jää hallituksen linjattavaksi, Jyri Häkämies näkee. (Kuva: EK)