Olli Rehn: Päätöksiä ansioturvan porrastuksesta ja paikallisesta sopimisesta

1.4.2021

Maailma ei odota edes maailman onnellisinta kansaa, sanoi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn tavatessaan maaliskuun viimeisenä päivänä politiikan toimittajia etänä.

Näin todetessaan Rehnin katse oli hallituksen huhtikuisessa puoliväliriihessä, jonne terveiset lähtivät.

Hän toivoo hallitukselta työllisyyspäätöksiä, joilla on tutkimustietoon perustuvaa vaikuttavuutta.

– Eläkeputkipäätöksen jatkoksi tarvitaan myöskin päätöksiä muun muassa ansioturvan porrastuksesta. Toivottavasti myöskin paikallinen sopiminen etenee työmarkkinoilla sopimusyhteiskunnan hengessä, Rehn sanoi.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamista on Rehnin mukaan syytä tarkastella ”varsinkin sen keston pitkässä päässä”.

Rehn kaipasi myös satsauksia tutkimus- ja innovaatiorahoitukseen.

Suomen Pankin pääjohtajalta Olli Rehniltä kysyttiin, aikooko hän asettua ehdolle seuraaviin presidentinvaaleihin vuonna 2024.

Rehn totesi, että kaikkien vastuullisten päättäjien energian pitää mennä nyt koronapandemian aiheuttaman terveys- ja talouskriisin nujertamiseen ja vaurioiden lievittämiseen.

– Sitä paitsi Sauli Niinistön toinen kausi on vasta toisen puoliajan alussa, joten ei tässä ihan vielä jäniksen selässä olla. Kyllä kansa aikanaan tietää ja osaa valita luottamustaan nauttivan henkilön Suomen ulkopolitiikan johtajaksi – yhteistyöjohtaja, joka johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, ilman välimerkkejä mutta lauseessa hengästymättä, vai miten se perustuslain tarkka sanamuoto menikään. Joten palataan tähän asiaan, kunhan on ensin hoidettu tämä koronakriisi alta pois. Sitä suomalaiset nyt odottavat, Rehn sanoi.

Keskustelussa nousi esiin myös muun muassa suomalaisten asuntolainat. Asuntolainojen kanta oli helmikuun 2021 lopussa 103,2 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu peräti 3,6 %.

Suomen asuntomarkkinassa ei kuitenkaan ole Suomen Pankin arvion mukaan tällä hetkellä kuplan aineksia.

Rehnin etätapaamiseen osallistui 22 Politiikan toimittajat ry:n jäsentä.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn Politiikan toimittajien tapaamisessa. (Kuva: Suomen Pankki)