Orpo ja Purra yhtä mieltä menokurista ja veroalesta

17.9.2021


Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ottivat politiikan toimittajien debatissa ensimmäistä kertaa julkisesti yhteen.

Oppositiojohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että työn verotusta tulee alentaa ensi vaalikaudella. Molemmat myös kannattavat talouspolitiikassa menokuria.

Etenkin Orpo arvosteli voimakasta velkaantumista ja sanoi, että ensi vaalikaudella on luvassa leikkauksia. Kokoomuksen leikkauslistaa Orpo ei kuitenkaan halunnut esitellä.

– Vasemmistohallituksessakin tiedetään, että nämä kulutusjuhlat loppuvat jossain vaiheessa, Orpo sanoi.

– Olen aivan samaa mieltä siitä, että seuraava hallitus, mistä ikinä se koostuukaan, johtuu tekemään vaikeita päätöksiä. Uskoisin jopa, että Sipilän (kesk.) kaudet jäävät kalpenemaan näiden rinnalla, Purra kommentoi.

Orpon ja Purran suurimmat erimielisyydet koskivat työperäistä maahanmuuttoa sekä EU:ta.

– Mistä ihmeestä te saisitte sen työvoiman, jota meillä tarvitaan niin teollisuudessa, palvelualoilla, sosiaali- ja terveyspalveluissa, niin monilla aloilla. Mistä te sen työllisyyden teette, kun teillä ei ole työllisyyskeinoja ettekä te hyväksy työperäistä maahanmuutto, Orpo haastoi.

– Tämä on kauheaa ylenkatsetta meidän hoitajiamme – erityisesti vanhustenhuollossa – ja lähihoitajia kohtaan väittää, että työvoimapula johtuu siitä, että suomalaiset eivät yhtäkkiä halua tehdä näitä töitä. Oletteko kuullut siitä, että palkkatasossa, työn kuormittavuudessa on jotakin ongelmia, Purra kyseli.

Purra ei silti esittänyt palkankorotuksia esimerkiksi hoitajille. Purra kehotti kokoomusta siirtymään työperäisessä maahanmuutossa ruotsalaisen sisarpuolueensa linjalle, joka Purran mukaan ymmärtää, ettei kaikki työperäinen maahanmuutto ole Ruotsille positiivista.

Purra arvosteli tilaisuudessa myös kokoomuksen ”EU-federalismia”. Purran mukaan kokoomus haluaa siirtää suomalaisten itsenäistä päätösvaltaa unionin tasolle. Orpon mukaan yleinen suhtautuminen kansainvälisyyteen erottaa ”isosti” kokoomusta ja perussuomalaisia.

Orpo vahvisti tilaisuudessa pyrkivänsä jatkokaudelle kokoomuksen puoluekokouksessa ensi kesänä ja tähtäävänsä seuraavaksi pääministeriksi. Purra valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi elokuun puolivälissä. Oppositiojohtajien mukaan asiakysymykset ratkaisevat sen, nähdäänkö kokoomus ja perussuomalaiset samassa hallituksessa.

14. syyskuuta pidettyyn tilaisuuteen osallistui paikan päällä ravintola Sunnissa kymmenisen politiikan toimittajaa. Tilaisuuden striimasivat Ilta-Sanomat, Iltalehti, Yle ja MTV. Juontajina tilaisuudessa toimivat Uutissuomalaisen politiikan toimittaja Erno Laisi ja Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ottivat yhteen Politiikan toimittajien debatissa 14.9. Kuvassa oikealla tilaisuutta juontanut Politiikan toimittajien puheenjohtaja Olli Waris. (Kuva: Sanna Ukkola)