Pääministeri Marin: Maakuntavero pitää säätää osana sote-uudistuksen kokonaisuutta

3.6.2021

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) tapasivat Politiikan toimittajien yhdistyksen jäseniä etätapaamisessa torstaina.

Tapaaminen järjestyi noin viikko sen jälkeen, kun Saarikko korvasi ministerinä Matti Vanhasen (kesk.).

Tapaamisessa keskeiseksi aiheeksi nousi hallituksen sote-uudistus ja maakuntavero. Hallituskumppanit esittivät erilaisia tulkintoja siitä, päättääkö hallitus maakuntaveron säätämisestä tällä hallituskaudella vai ei.

Pääministeri Marinin mukaan hallitus on sopinut, että maakuntavero säädetään sote-uudistuksen yhteydessä.

– Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että maakuntaverotus tulee osana sote-uudistuksen kokonaisuutta. Tästä on viiden puolueen yhteinen linja ja luotan, että tätä linjaa edistetään ministeriöissä ja sote-ministerityöryhmä on tätä käsitellyt. Tämä asia etenee, Marin sanoi.

Marinin mukaan on kuitenkin tärkeää, että sote-uudistuksen ensimmäinen osa viedään eduskunnasta läpi ennen istuntotauon alkamista heinäkuussa. 

Marinin mukaan päätös maakuntaverosta tehtäisiin myöhemmin.

Sote-uudistuksen ensimmäisessä osassa hallitus perustaa uudet maakunnat, joille sälytetään kuntien tehtävistä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut.

Keskusta suhtautuu penseästi maakuntaveroon

Varsinkin keskusta on ottanut viime aikoina etäisyyttä maakuntaveroon. Puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko on varoittanut, että sote-uudistuksessa ei pidä yrittää tehdä kerralla liikaa.

Saarikon mukaan yksi syy sote-uudistuksen kaatumiseen viime kaudella oli se, että perustettaville maakunnille pyrittiin sälyttämään liikaa tehtäviä.

Keskusta on perustellut näkemystään myös sillä, että ihmisten verorasitus ei saisi kasvaa liikaa köyhimmissä osissa Suomea.

Parlamentaarisen komiteamietinnön mukaan riski verotuksen kiristymiseen on olemassa harvaan asutuilla alueilla.

Keskustan toinen peruste on se, että sote-uudistuksessa maakunnille siirtyy nyt vain vähän tehtäviä.

Keskustan puheenjohtaja Saarikko korostaa verotusta miettineen komitean ajatusta siitä, että pelkästään sote- ja pelastustoimen palveluiden takia ei kannata maakuntaveroa säätää.

– Komitea toteaa, että maakunnalle siirrettävät muut tehtävät tekevät tämän verotuksen mielekkäämmäksi. Jos maakuntaa vahvistetaan sellaisella tehtävällä kuin aluekehitys, sillä on enemmän edellytyksiä satsata asioihin, jotka vahvistavat tulopohjaa, Saarikko sanoo.

Saarikko sanoo, että tästä asiasta on myös hallituksessa sovittu. Hänen mukaansa hallituksessa on myös sovittu siitä, että maakuntaveroa valmistellaan tällä hallituskaudella mahdollisimman pitkälle.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) Politiikan toimittajien yhdistyksen etävieraana. Kuva: Valtioneuvoston kanslia.