Politiikan toimittajien kalenterin pitkäaikainen tekijä on poissa

16.3.2021


Toimittaja Leena Seretin 11.11.1959 Kemi – 28.1.2021 Sipoo

Politiikan toimittajat ry:n pitkäaikainen ja aktiivinen jäsen, toimittaja Leena Seretin menehtyi tapaturmaisesti tammikuussa.

Seretin vastasi tarmokkaalla tyylillään Politiikan tieto -vuosikalenterin toimittamisesta eri vuosikymmenen aikana. Leenan urallaan luomat yhteydet olivat kullanarvoisia kalenterin toimittamisessa. Vuoden 2021 kalenteri ehti juuri tulla painosta ulos ennen Leenan äkillistä poismenoa. Kalenterin kanteen hän valitsi kauniin kuvan Eduskuntatalon pater noster -hissistä. Hän myös ehti postittaa kalentereita ilmoittajille.

Leena oli syntynyt Kemissä 7-lapsiseen sisarussarjaan. Leenasta kehkeytyi sieluaan myöten toimittaja ja yhdistysihminen. Se mikä oli hänestä oikein ja totta, sitä hän puolusti, ja mikä oli väärin, sitä vastaan hän taisteli, oli vastassa kuka vain.

Työväen Akatemian kulttuurilinjan suorittaneen Leenan varsinainen toimittajan ura alkoi Kansan Lehdestä Tampereelta. 80-luvun lopulla Leena rekrytoitiin UP-uutispalveluun, jossa hän keskittyi työmarkkina-asioihin. Leenan toimittajanlaadusta kertoi, että häntä arvostettiin niin palkansaaja- kuin työnantajapuolellakin. Euroopan laajuistakin tunnustusta tuli. Jutussaan ”Tähtisen perhe suhtautuu tyynesti EU:hun” Leena käsitteli mikkeliläisen perheen EU-toiveita ja pelkoja. Se sai Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n palkinnon vuonna 1994. Vuonna 1995 UP:ssa käytiin yt-neuvottelut, ja Leena luottamusmiehenä lähti vapaaehtoisesti freelanceriksi perustaen Vega-Press Oy:n.

Työn rinnalla hänellä kulkivat aina yhteiset asiat. Hän oli muun muassa Helsingin Sanomalehtimiesyhdistyksen hallituksessa ja puheenjohtajana viisivuotisen rupeaman. Hän toimi Naistoimittajien, Ay-lehtien toimitusosaston ja Sos.dem.sanomalehtimiesliiton hallinnoissa. Hän edusti freelancereita Suomen Journalistiliiton valtuustossa pitäen esillä erityisesti itsensä työllistäjien ja yksinyrittäjien asioita.

Leenan solidaarisuudesta kertoo, että hän oli osoittanut osan testamentistaan sananvapautta sekä journalistien ammatillisia ja edunvalvonnallisia taitoja vaaliviin säätiöihin.

Kymmenisen vuotta sitten Leenan ja hänen aviomiehensä Jyrkin kotiin tuli kutsumaton vieras, Alzheimerin tauti.Leena hoiti pitkään Jyrkiä kotona ja haki häntä kotiin hoivakodistakin. Viime elokuussa Jyrkin aika tuli täyteen. Leena jäi taloon Elmo-koiransa kanssa. Sitten tuli Elmon aika: se haukkui marraskuussa viimeisen kerran pihaan tulijat. Nyt reilu pari kuukautta myöhemmin pihasta lähti Leena.

Leenaa jäi sisarusten ja kummilapsien lisäksi kaipaamaan suuri joukko ystäviä ja kollegoja.

Politiikan toimittajat ry tuntee suurta kiitollisuutta Leena Seretiniä kohtaan.

Auli Kivenmaa, Jarmo Aaltonen, Kari Leppänen ja Johannes Ijäs

Kirjoittajat ovat Leenan ystäviä, kollegoita ja järjestökavereita muun muassa Politiikan toimittajat ry:stä

Leena Seretin (Kuva: Vesa Laitinen)