Presidentti Niinistö pettyi EU:hun - odotti reaktiota Venäjän toimintaan

4.2.2022

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hahmotteli ratkaisua Ukrainan pattitilanteeseen Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa perjantaina. Kuvalähde: Tasavallan presidentin kanslia.

Merkittävä osa Politiikan toimittajat ry:n jäsenistä kerääntyi perjantaina näyttöpäätteidensä ääreen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli yhdistyksen vieraana.

Kyseessä oli jo kolmas yhdistyksen ja Niinistön etätapaaminen korona-aikana.

Presidentin vierailu ei olisi voinut osua ajankohtaisempaan hetkeen, sillä tilanne Ukrainan Venäjän vastaisella rajalla uhkaa kärjistyä.

Niinistön mukaan ratkaisu kriisiin voisi löytyä syksyllä 2014 solmitusta Minskin sopimuksesta, jossa voitaisiin mennä ainakin selvästi eteenpäin.

Niinistö katsoi, että suurin ongelmakohta piilee Venäjän vaatimuksessa saada Itä-Ukrainan venäläismieliselle Donbassin alueelle autonominen asema, mikä antaisi Venäjälle veto-oikeuden Ukrainan ulkopolitiikkaan tai ”ulkoisiin järjestelyihin”.

Jos sopua ei löydetä, on Niinistön mukaan mahdollista, että jännitteet kasvavat entisestään tai tilanne johtaa jopa ”suureen sotimiseen”.

Suomen ja Venäjän suhteita Niinistö kuvaili hyviksi kansainvälisestä tilanteesta huolimatta.

Tämä voi olla hieman yllättävääkin, mutta alkuvuosina tuli tilanteita, joissa tunsin ahdistustakin, Niinistö sanoi.

Presidentti viittasi tällä muun muassa suomalais-venäläisten perheiden huostajuuskiistoihin, pakolaiskriisiin Raja-Joosepin ja Sallan rajanylityspaikoilla sekä rajaloukkauksiin.

- Yllättävää tässä on ollut, että aivan viime vuosina ei ole suurempaa murheenkryyniä. Siis yksittäisiä ongelmatilanteita. Kaiken kaikkiaan, komentaja Timo Kivinen tuntui myös toteavan, että tilanne on aika rauhallinen.

Niinistö myönsi yhdistyksen tilaisuudessa pettyneensä siihen, ettei EU herännyt aikaisemmin Suomen ja Ruotsin tilanteeseen. Venäjän on tulkittu kyseenalaistaneen Suomen ja Ruotsin suvereniteettia Nato-kysymyksessä.

- Olisin odottanut jo joulukuussa, että selkäytimestä olisi syntynyt, että minä puolustan omiani, myös unionissa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen alleviivasi torstaina EU:n solidaarisuutta Suomea kohtaan. Von der Leyen sanoi, että kun Venäjä kyseenalaistaa Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin, on se hyökkäys kaikkia EU-jäsenvaltioita kohtaan.

– Nyt on nähty, että unioni tuntee omakseen jos sen jäsenmaahan kohdistuu painetta, Niinistö noteerasi.