Urpilainen: Loputtomiin ei voi elvyttää

6.11.2020

Mikäli demokraattien ehdokas Joe Biden voittaa USA:n presidentinvaalit, yhteistyö Euroopan unionin kanssa voisi muuttua jonkin verran.

– Ainakin ilmastopolitiikassa ja ehkä ylipäätänsä monenkeskisessä sääntöihin perustuvassa yhteiskunnassa on oletettavissa uudenlaista otetta ja suunnanmuutosta, EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen (sd.) arvioi.

Toisaalta Urpilainen totesi, että myös Donald Trumpin kanssa EU pärjäisi seuraavat neljä vuotta – onhan pärjätty tähänkin asti.

Komissaari Urpilainen tapasi politiikan toimittajia torstaina Helsingissä.

Hän sai vastattavakseen myös kysymyksen, kiinnostavatko Suomen presidentinvaalit.

– En ole asiaa ajatellut. Minä olen niin omistautunut nyt tälle työlle ja ensimmäinen komissaarivuosi on täyttymässä. Suomen presidentinvaalit on vielä aika kaukana tulevaisuudessa. Luulen, että sen pohdinnan paikka on sitten myöhemmin, jos koskaan, Urpilainen sanoi.

Siitä, mitä aikanaan komissaariuden jälkeen tapahtuu, Urpilainen sanoi, ettei hänellä ole vielä aavistusta. Hän ei ainakaan suoraan torpannut sitä, ettei voisi palata kotimaan politiikkaan.

Koronakriisin jälkeen Urpilainen ennakoi Eurooppaan ja Suomeen isoa talouspoliittista keskustelua. Siinä tarkasteluun voisi tulla esimerkiksi EU:n vakaus- ja kasvusopimus.

Urpilainen pitää hyvänä, että Suomessa on nyt elvytetty taloutta.

– Minä en ole koskaan tykännyt mistään talouskuripolitiikka-sanasta. Mutta on varmasti selvää, että talouspolitiikkaa täytyy alkaa myös jossain vaiheessa kiristää. Emme me voi loputtomiin elää tilanteessa, jossa valtiot velkaantuvat vaan elvyttääkseen akuutin kriisin hoidossa.

Komissaari Jutta Urpilainen (sd.) tapasi politiikan toimittajia Helsingissä Eurooppasalissa 5.11. torstaina. Tilaisuudessa puhuttivat niin EU-asiat kuin jännittävät USA:n presidentinvaalitkin. Kotimaan politiikkaakin sivuttiin. (Kuva: Olli Waris)